Schimmelnagels

In Nederland heeft naar schatting meer dan een kwart van de mensen een schimmelinfectie aan de teennagels. Ouderen, mensen met diabetes en anderen met een verminderde weerstand hebben een vergrote kans op zo’n infectie. Door de schimmel verdikt en/of verhardt de nagel, brokkelt af en verkleurt tot okergeel. In de volksmond worden schimmelnagels nogal eens aangeduid als kalknagels. Menigeen schaamt zich ervoor. Gelukkig zijn schimmelnagels vaak prima te behandelen.

 

Hoe ontstaan schimmelnagels?

 

Schimmels bevinden zich overal in onze omgeving, maar zijn alleen waarneembaar onder een microscoop. Schimmelinfecties van nagels komen zowel aan handen als aan voeten voor. Slecht groeiende en / of beschadigde nagels van warme en vochtige voeten zijn het meest vatbaar voor zo’n infectie. De grote aantallen schimmelsporen zijn zeer besmettelijk en uiterst actief in vochtige warme ruimten. Loop daarom in sauna’s, zwembaden en kleedkamers nooit op blote voeten.

Hoe herkent u geïnfecteerde nagels ?

 

Verloop schimmelinfectie

 

  • Bijna altijd nestelt een schimmel zich als eerste in een grote teennagel
  • Een nagel verkleurt eerst wit of geel
  • Later wordt de nagel, geelbruin of okergeel
  • De nagel wordt dikker, hobbelig en brokkelig
  • Uiteindelijk laat de nagel geheel of gedeeltelijk los
  • Het is ook mogelijk dat een nagel direct loslaat


 Zwemmerseczeem

 

Voeten kunnen ook besmet raken door een schimmel die een dunnere, rode en schilferige huid veroorzaakt. Vaak ontstaan pijnlijke kloofjes en blaasjes, voornamelijk tussen de tenen. Ten onrechte wordt dit ook wel zwemmerseczeem genoemd.

 

De rol van medicijnen

 

Schimmelinfecties genezen nooit vanzelf en behandeling is noodzakelijk om uitbreiding te voorkomen. Dit geldt zeker voor mensen met verminderde weerstand door ziekte. Uw huisarts of dermatoloog kan geneesmiddelen voorschrijven die hardnekkige infecties door schimmels bestrijden. Vaak is er ook een mildere oplossing mogelijk.

 

De rol van de pedicure

 

Uw pedicure zal de verdikte nagels grondig frezen zodat de pijn en extra druk voorkomen worden. Tevens kan er een crème, gel of vloeistof geadviseerd worden om de schimmel te bestrijden. 

Schimmelsporen zich ook nestelen in uw schoenen en u op die manier blijven besmetten, is het belangrijk om ook alle schoenen binnenin te behandelen met een schimmelwerend middel.

Het kost tijd voordat de aangetaste ( gele ) delen van een nagel helemaal zijn uitgegroeid. Een teennagel groeit maximaal enkele millimeters per maand, meestal minder.